Spreektekst algemene beschouwingen bij de kaderbrief 2016

Algemene beschouwingen VVD Leusden bij de kaderbrief 2016

Voorzitter,

Complimenten voor dit college!

Wethouders komen naar de inwoner toe. Er komt niet veel inspraak, maar toch, het college staat ervoor open. Het college laat een ongekend daadkrachtige stijl zien. We hebben het hierna over de gevolgen. Leusden is een Fairtrade-gemeente, nou gefeliciteerd! Leusden gebruikt geen schadelijke middelen meer, prachtig!

Hiermee houdt voor de VVD het jubelen op. Er gebeurt namelijk nog véél méér! We worden er stil van. Na een jaar maakt de VVD de rekening op:

 • U verhoogt de OZB voor de tweede keer in uw periode. U noemt dat inflatiecorrectie, maar het ís een verhoging.
 • Gisteren is besloten om een sporthal aan te leggen, zonder private financiering en zonder werkelijk betrekken van de samenleving. Kosten bijna 3 miljoen. Nog afgezien van de risico’s. Toen begon het de raad al te duizelen.
 • U stuurt aan op een gemeenschapshuis. Dat kost de gemeenschap 9 miljoen als we niet uitkijken.
 • U heeft de Europese aanbestedingsregels geschonden en dat druist tegen een vrije marktwerking in. We weten nog niet of dat geld gaat kosten, maar het zou zo maar kunnen.
 • U heeft geen goedkeurende accountantsverklaring, daarmee zijn we een van de weinige zwarte schapen onder de Nederlandse gemeenten. Beschamend!

Vorig jaar suste dit college de raad. Alles gaat goed in het sociaal domein. Het is nu over de helft van het jaar en we hebben nauwelijks cijfermateriaal. Hoe weten we nu dat het goed gaat? De raad moet zelf een monitor ontwikkelen, want het college komt niet verder dan vertellen in plaats van tellen. Wie heeft zicht op de geldstromen en de risico’s die we lopen? Alsof we met een defecte snelheidsmeter vol gas geven. Niemand in Leusden die er wat van zegt.

De reserves worden fors aangesproken. Als we alles optellen geven we 45 miljoen uit terwijl we 30 miljoen op de bank hebben staan. Natuurlijk komen er investering terug, maar dit laat zien dat u te snel gaat! Qua ambitieniveau is deze coalitie te groot voor Leusden. U krijgt van de VVD een dieprode smiley!

Omdat u zo snel gaat, moeten we lenen. U noemt dat rentebeleid. Sla een willekeurige krant open en zie dat de Europese economie siddert en beeft voor een Grexit en een Brexit. Straks ook een Leusdexit? Krijgt Leusden na Amersfoort nu ook de gedeputeerde op bezoek? Het college gaat door haar uitgavenpatroon en benodigde leningen een langdurige relatie aan met de toekomst. Dat betekent dat 4 of 5 colleges hierna de gevolgen zullen ondervinden van dit financieel beleid.
Ook de meicirculaire zorgt weer voor tegenvallers. Feit is dat we al jarenlang een sterk fluctuerend inkomsten- en uitgavenpatroon hebben.

College, u gaat te snel!  In de vorige coalitie moest nog sterk bezuinigd worden, helaas ook op het beheer van de openbare ruimte. Van B naar C leek onontkoombaar. De inwoner zal niet begrijpen dat er wel geld is voor een dure sporthal. Als daar ook nog een duur gemeentehuis achteraan komt, heeft de politiek haar krediet bij de inwoner wel verspeeld.

Over krediet gesproken:

Vaart minderen is nodig. De VVD roept u op om uw ambities bij te stellen. En de raad mee te laten besluiten over de specifieke leningen. Wij beseffen dat dit uw bevoegdheid is, maar dit is zo’n majeure beslissing dat de raad mee moet besluiten. Daarom dienen wij een motie in.

Voorzitter,

De VVD gaat akkoord met de voorjaarsnota. Deze geeft volgens ons een getrouw beeld van het huishoudboekje van de gemeente. Complimenten voor de ambtelijke organisatie voor de heldere nota.

Het zal u niet verbazen dat wij niet akkoord kunnen gaan met de kaderbrief. De VVD kan zich niet vinden in het financieel beleid. Het zweet breekt ons uit en dat is niet van de warmte. Wij zijn ontstemd, bezorgd en bedroefd. Deze coalitie wil zó graag presteren, dat  het niet tot deze raad doordringt dat onze inwoners de rekening gaan betalen. Met deze constructie wordt het gelag achteraf betaald.

Niet alleen wordt onze spaarpot fors aangesproken, ook zullen we structureel gaan betalen voor de financiering van de ambities van dit college. Dit college gaat voor de VVD te snel. En dat terwijl we nog enorme risico’s lopen waarvan we de omvang niet eens kennen. Het tempo waarmee geld wordt uitgegeven is hoger dan wij inkomsten  krijgen. De tering naar de nering, daar staat de VVD voor!

Dank u wel.

Eén gedachte over “Spreektekst algemene beschouwingen bij de kaderbrief 2016”

 1. Ik vind dit een zeer goede en verstandige beschouwing(kaderbrief2016).Ze geven veel te veel geld uit,die sporthal had veel goedkoper gekund.En dat in deze tijd met schatkistbankieren en lagere uitkering uit gemeentefonds.
  Uitgeven is gemakkelijk,een financieel tegoed opbouwen moeilijk.
  Er zijn ook dingen die niks mogen kosten in Leusden:beheer openbare ruimte.
  Het van nivo B naar C gaan levert op de begroting een besparing van 250000euro op.Dit bedrag gedeeld door 12000huishoudens(Leusden)=20 euro.Van nivo B naar A nog een keer 20 euro.Dus als het anders niet kan is het mogelijk door verhoging van de lokale lasten (OZB) met 40 euro een keurig verzorgde woonomgeving te hebben.
  Ik wil je vragen of dit te realiseren is in Leusden en dat je dit idee lanceert in politiek Leusden.Dit is namelijk de grootste bron van ergernis in Leusden.
  Nivo A is kwaliteit,wat de college ook wil in al hun projecten.
  De openbare ruimte:de gemeente kan nergens zoveel zichtbaar resultaat maken met naar verhouding weinig geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.